Snåsamannens testevegring

Snåsamannen vil altså ikke la seg teste. Han sier at han har hjulpet folk i 60 år og det er ikke noe poeng å teste han nå.

En skikkelig utført test av Snåsamannens såkalte evner vil kunne ha ett av to utfall:

  1. Han har overnaturlige evner
  2. Han har ikke overnaturlige evner

Ved utfall nr 1 får vi fastslått det første tilfellet av overnaturlige evner som noen sinne har blitt dokumentert. Alt vi vet om virkeligheten vår må revurderes. Legevitenskapen revolusjoneres. Alle lærebøker i naturvitenskapelige fag må skrives om. Nobelpriser deles ut. James Randi står klar med en million dollar som kan doneres til en hvilken som helst veldedig organisasjon. Menneskeheten får et fremskritt innen vår kunnskap om virkeligheten som mangler sidestykke i moderne tid.

Ved utfall nr 2 får vi avslørt den snille Snåsamannen som en helt vanlig mann som lever godt på placeboeffekten.

Så, bør vi teste Snåsamannen? Ja, selvsagt bør vi det. Halve Norge går rundt og tror at Snåsamannen har overnaturlige evner. Det er skremmende å tenke på hvor lite kritisk sans folk flest har, som aksepterer slike vanvittige påstander uten et skikkelig grunnlag. Dessuten, dersom det er en mikroskopisk sjanse for at utfall 1 slår til – at han faktisk har overnaturlige evner – så ville det være en stor tragedie om vi ikke fikk avklart det, og lært av det.

Dersom utfall 2 er tilfelle har vi enten å gjøre med en ren svindler, eller en mann som har latt seg forlede av ting som han ikke helt skjønner. Som f.eks at han kun får tilbakemelding fra de som føler seg bedre etter at de har besøkt han, og dermed får et urealistisk forhold til i hvilken grad han har en effekt på hvordan folk føler seg. Eller folk føler seg faktisk bedre på grunn av placeboeffekten. Eller kanskje han rett og slett lar seg forlede av at folk sier de føler seg bedre når de er hos han fordi de synes litt synd på den gamle mannen, sånn som journalisten i dette videoklippet.

Inntil han velger å la seg teste velger jeg imidlertid å forutsette at han er en svindler. Han må gjerne motbevise dette – men bevisbyrden ligger hos han.

Se forøvrig Gunnar Roland Tjomlids glimrende innlegg om Snåsamannen.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Snåsamannens testevegring